Maiko Minister reklamy i koloru :D
Liczba postów : 105 Join date : 09/06/2009 Skąd : nie chesz wiedzie
| Temat: Sakura - kraj kwitnacej wiśni Czw Lip 02, 2009 11:15 am | |
| Czyli wiśnia japońska. Absolutna królowa japońskiej natury, której kwiaty otaczane sa miłoscia i szacunkiem. Oglądanie kwiatów wiśni (hana-mi) przypadajace na przełomie marca i kwietnia, to jeden z najradośniejszych okresów w japoni. Co najzabawniejsze wiśnie sakury sa małe i cierpkie, wręcz niejadalne więc pare tysięcy drzewek jest chodowanych jedynie ze wzgledu na ich ulotne piękno. Hana-mi- Rodzine ogladanie kwiatków na przełomie marca i kwietnia. Mimo użycia słowa "Hana" (Kwiat) - w praktyce oznacza to podziwianie kwiatów wiśni. Obecnie jest to jedynie kolejna okazjia do zabawy (sprowadzającej się tak naprawde do obżarstwa i pijaństwa) ze znajomymi., czy kolegami z pracy. Skad wzieło sie okreslenie "Hana yori danego", czyli osoby przekładajacej zabawę (ozarstwo, stad "dango" - ciastko ryżowe) nad podfziwianie kwitnących kwiatów wiśni ("hana") | |
|
Kami Hane
Liczba postów : 113 Join date : 09/06/2009 Skąd : Z niebjańskiego kraju✿
| Temat: Re: Sakura - kraj kwitnacej wiśni Pią Lip 10, 2009 7:06 am | |
| Impreza to impreza a każdy powód do niej jest świetny ale sama bym popodziwiałam Kwiaty wiśni , ale nie naszych polskich ;/ tylko w japoni tak usiąść na trawie w pięknym kimono i cieszyć się chwilą z przyjaciółmi ^^... | |
|
Shiva Chibi
Liczba postów : 25 Join date : 24/06/2009
| Temat: Re: Sakura - kraj kwitnacej wiśni Sob Lip 11, 2009 10:21 am | |
| Kami, no bo co jest do oglądania w polsce??? Tak szczerze? Tam przeciez specjalnie sadzają całe ulice tych drzewek... Ale to musi pieknie wygladac | |
|
Kami Hane
Liczba postów : 113 Join date : 09/06/2009 Skąd : Z niebjańskiego kraju✿
| Temat: Re: Sakura - kraj kwitnacej wiśni Nie Lip 12, 2009 3:27 am | |
| Shiva dlatego bym chciała tam wyjechać i się delektować chwilą oraz nacieszyć oczy tym pięknym widokiem ^^ | |
|
Sponsored content
| Temat: Re: Sakura - kraj kwitnacej wiśni | |
| |
|