Maiko Minister reklamy i koloru :D
Liczba postów : 105 Join date : 09/06/2009 Skąd : nie chesz wiedzie
| Temat: Maja Lidia Kosakowska Czw Lip 09, 2009 12:28 pm | |
| Magister archeologii śródziemnomorskiej, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego oraz Liceum Sztuk Plastycznych (tytuł zawodowy plastyk - wystawiennik). Poza tym pracuje też jako dziennikarka, realizuje programy w TV i maluje obrazy. Jej wiersze - obok utworów ks. J. Twardowskiego, J. Tuwima czy W. Szymborskiej – złożyły się na poetycki komentarz do wystawy polskich artystów plastyków „Anioły” (Kopenhaga, 2006). Jest jedną z tytularnych właścicieli pałacu Kossakowskich. Żona pisarza Jarosława Grzędowicza. Jedna z najlepszych polskich pisarek angel fantasy oraz zwykłego fantasy. Jej ksiazki pełne sa akcji, ale i uczuć. Znajdą w nich cos dla siebie i panowie (rozbudowane opisy scen walk i scen balistycznych) oraz panie (pięknie przedstawione ludzkie i nie tylko uczucia). Bardzo polecam jaj ksiązki. * Obrońcy Królestwa, zbiór opowiadań * Siewca Wiatru, powieść * Zakon Krańca Świata tom 1 * Zakon Krańca Świata tom 2 * Więzy krwi * Ruda sfora * Siewca Wiatru * Żarna niebios * Upiór południa oraz w przygotowaniu Zbieracz Burz, kontynuacja mojego ulubionego dzieła Siewca WaiatruA tutaj tak na próbe fragment jej co prawda nie ksiazki a opowiadania, zycze miłej lektury
Maja Lidia Kossakowska - Beznogi tancerz ...anioły są zazwyczaj jedynie demonami stojącymi między nami a naszym wrogiem. Gene Wolfe, Miecz liktora Powiadają, że w czasach przed Stworzeniem był pośród sylfów tancerz, którego kunszt nie miał sobie równych we wszystkich wszechświatach. Telto, Matka Demonów, dowiedziawszy się o tym, sprowadziła go do swego pałacu, aby zabawiać oczy jego popisami. Jednakże po niedługim czasie tancerz zatęsknił za Podniebną Krainą oraz bliskimi, z którymi zmuszony był się rozstać, i potajemnie opuścił dominium Telto. Matka Demonów, wpadłszy w wielki gniew, rozkazała pojmać uciekiniera i odrąbać mu nogi, aby przed nikim innym nie zatańczył ten, kto ośmielił się wzgardzić jej łaskami. Sława tancerza nie zgasła jednak. Przeciwnie, nawet w odległych, dominiach chwalono i podziwiano jego sztukę. Telto, sądząc, że jej rozkaz nie został wykonany, posłała siepaczy, aby zgładzili sylfa i ostatecznie rozwiązali upokarzającą sytuację. Ku swemu zdziwieniu ujrzeli oni leżącego w łożu kalekę, ruchami dłoni ożywiającego papierową lalkę w stroju tancerza. Nim zginął pod ciosami mieczy, miał ponoć rzec: „Zabierzcie moje życie, skoro niczego więcej nie potraficie mi zabrać”. Opowieści zasłyszane i spisane ku rozrywce i nauce przez anielicę Zoe z dworu Jaśniejącej Mądrością Pani Pistis Sophii – Dawczyni Wiedzy i Talentu | |
|
Kami Hane
Liczba postów : 113 Join date : 09/06/2009 Skąd : Z niebjańskiego kraju✿
| Temat: Re: Maja Lidia Kosakowska Pią Lip 10, 2009 6:58 am | |
| Właśnie wróciła mi ochota do czytania Książek chyba przeczytam którąś ja tylko przerobie szekspira Romeo i Julie polecone przez Przyjaciela ^^ a kocham opowiadania o Aniołach tak mocno jak o Wampirach ^^... | |
|